torstai 26. kesäkuuta 2014

Sote-uudistuksen myötä lääkekorvaukset tarvitsevat kokonaistaloudellista arviointia

(Kannanotto 26.6.2014)

Keskustan varapuheenjohtajan, kansanedustaja Annika Saarikon mielestä Kelan lääkekorvausten kokonaistaloudellinen arviointi vaatii tarkastelua. Saarikon mukaan aihe on erittäin ajankohtainen nyt eteenpäin nytkähtäneen sote-uudistuksen myötä. Seuraavaksi on saatava sote-rahoitus kuntoon.
 
Nykyäänkin ohjeistus edellyttää virallisesti lääkekorvausten kokonaistaloudellista arviointia. Todellisuus on kuitenkin toinen. Sairausvakuutuksen säästöpaineet ohjaavat kohti lääkekustannusten minimointia ja näin kokonaisnäkemys uupuu. Halpa voikin tulla todellisuudessa kalliiksi. 
 
– Tämä estää terveydenhuoltoamme ottamasta käyttöön innovaatioita ja uusia lääkkeitä. Olisikin tarkasteltava, ohjaako nykyinen monikanavainen malli kohti huonompaa ja kalliimpaa tulosta. Keskustan tavoite on yksikanavainen rahoitusmalli, jossa verovarojen kokonaiskäyttöä tarkastellaan fiksusti, Annika Saarikko toteaa.
 
Lääke, jonka hinta apteekissa on kalliimpi, voi kokonaistarkastelussa tulla kuitenkin halvemmaksi, kun hinta-arvioissa otetaan huomioon esimerkiksi lääkkeen käyttöön kuuluvat laboroatorioseurannat. Nyt tätä kokonaiskustannusta ei kukaan taho valvo eikä seuraa. 
 
Saarikko jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa. Saarikko kysyykin, miten hallitus aikoo varmistaa, että kokonaistaloudellinen näkökulma erityisesti lääkkeissä varmistetaan sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen myötä. Saarikko kysyy myös, miten hallitus aikoo ottaa huomioon lääkehoidon kokonaiskustannukset sote-rahoituksen uudistamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti