keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Velkaantuneiden nuorten asemaa tulee parantaa

(Julkaistu Turun Sanomissa 25.6.2014)


Edellisen laman yhteydessä 1990-luvun alkuvuosina Suomeen luotiin velkajärjestelylaki. Tavoitteena oli, että laman seurauksena ylivelkaantuneiden henkilöiden taloudellinen tilanne saataisiin korjattua ja että he pääsisivät uuteen velattomaan alkuun.

Sittemmin velkajärjestelystä on tullut pysyvä toimintamalli maassamme. Vajaassa parissakymmenessä vuodessa velkajärjestelyhakemuksia on jätetty käräjäoikeuksiin yli 112 000 kappaletta.

Ylivelkaantuminen on kuin painajaiskierre. Kysymys ei ole vain rahasta tai maksukyvyttömyydestä. Velkaantuminen tuo valitettavan monesti mukanaan useita ongelmia: mielenterveys- ja päihdeongelmia ja syrjäytymistä.

Velka vetää mielen matalaksi vailla toivoa valoisammasta tulevaisuudesta. Kyse on inhimillisestä toivottomuudesta, ja kokonaiskuvassa velkaantuminen maksaa myös yhteiskunnalle esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden kautta sekä työttömyytenä.

Olen iloinen siitä, että eduskunnassa oli juhannusviikolla lähetekeskustelussa hallituksen esitys velkajärjestelyjen muuttamisesta. Olemassa olevaa lakia parannetaan nyt oikeansuuntaisesti.

Esityksen mukaan pienyrittäjät pääsisivät jatkossa velkajärjestelyjen piiriin, mikä ei ole ollut aiemmin mahdollista. Yksityinen elinkeinon- tai ammatinharjoittaja pystyisi siis hakeutumaan joko velkajärjestelyyn tai yrityssaneeraukseen riippuen siitä, kumpi menettely sopisi paremmin. Suomen Yrittäjät ovat arvioineet, että uudistuksella ehkäistään tarpeettomia konkursseja ja yritysten lopettamista.

Myös työttömien pääsyä velkajärjestelyn piiriin aiotaan nopeuttaa. Lisäksi velkaantumisen moitittavuutta arvioitaessa aiotaan kiinnittää huomiota velallisen toiminnan lisäksi luotonantajan toimintaan. Tämä uusi muotoilu osuu terävästi muun muassa pikavippejä vastuuttomasti jakeleviin tahoihin.

Nuorten velkaantumisen voidaan sanoa nousseen uudeksi yhteiskunnalliseksi ongelmaksi. Onkin erittäin harmillista, että nuorten on hyvin vaikea päästä velkajärjestelyn piiriin. Pikaluottojen takaisinmaksuvaikeudet koskevat erityisesti nuoria.

Näenkin erityisen tärkeänä, että esitystä tehdessä on kiinnitetty runsaasti huomiota nuorten velkaantumiseen. Nuorten pääsyä velkajärjestelyyn ehdotetaan helpotettavaksi siten, että velkaantumisen moitittavuutta arvioitaessa mainitaan velallisen ikä arviointiperusteena.

Hallituksen esityksen perusteluissa kerrotaan, että ratkaisukeinoja nuorten velkaongelmiin on syytä pohtia myöhemmin kokonaisvaltaisesti. Kannatan ehdottomasti tätä ajatusta.

Samalla on luonnollisesti myös pohdittava, millä keinoin nuorten velkaantuminen saataisiin kuriin. Nuorten on usein vaikea saada velkansa järjestellyiksi vapaaehtoisten keinojen avulla. Ne edellyttävät yleensä lainan takaisinmaksukykyä, eivätkä nuorten tulot tähän useinkaan riitä.

Vuonna 2008 alkanut talouden laskusuhdanne on lisännyt sekä yritysten että yksityishenkilöiden ylivelkaantumista Suomessa. Siksi velkaantuneiden aseman parantamista on edistettävä entistä pontevammin.

Hallituksen esittämät keinot ovat hyviä, mutta uusia toimenpiteitä on edelleen etsittävä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti