torstai 5. kesäkuuta 2014

Annika Saarikko huolestui alueiden yliopistojen tulevaisuudesta

(Tiedote 5.6.2014)

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko on huolissaan maakunnissa toimivien yliopistojen taloudellisesta asemasta. Saarikko on jättänyt yliopistojen rahoituksesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa. Saarikon mukaan nyt on epäselvää, halutaanko Aalto-yliopiston erityisasemaa edelleen jatkaa ja vahvistaa.

Innovaatioyliopistona kutsuttavaan Aalto-yliopistoon on satsattu julkisia varoja sekä kansallista huomiota perustamispäätöksestä lähtien. Kataisen hallitus ei tämänkeväisessä kehysriihessään tehnyt päätöstä Aalto-yliopiston erillisrahoituksen purkamisesta ja siirtämistä kaikkien yliopistojen avoimesti kilpailtavaksi. Asiasta ei ole mitään mainintaa kehysriihen päätöksessä. Oletuksena oli toisenlainen menettelytapa. Saarikko kysyykin, aikooko hallitus pysyä Vanhasen II hallituksen päätöksen takana ja siirtää Aalto-yliopistolle kohdennetun erillisrahoituksen vaiheittain kaikkien yliopistojen kilpailtavaksi vuodesta 2015 eteenpäin.


– Muut 13 suomalaista yliopistoa ovat nyt suuressa epätietoisuudessa. Onko tässä hallitukselta kyseessä harkittu poliittinen linjanveto Aalto-yliopiston vahvistamiseksi? Onko hallitus uuden pääministerinsä johdolla tekemässä asiasta jonkin päätöksen viimeistään syksyn budjettiriihessä?, Annika Saarikko kysyy.

 Alueilla toimivien yliopistojen kannalta asia on Saarikon mielestä sekä taloudellisesti että psykologisesti erittäin merkittävä asia. 

Toinen Saarikon hämmästys kohdistuu siihen, että Kataisen hallitus päätti kevään kehysriihessä pääomittaa yliopistoja 150 miljoonalla eurolla. Pääomitettava summa on sidoksissa yliopistojen itsensä keräämään rahoitukseen. Vaatimusta pääomituksesta ei esitetty aktiivisesti yliopistojen suunnalta. Vallitsevan taloustilanteen vuoksi yliopistojen varainkeruuhanketta muun muassa yrityksiltä pidetään epärealistisena. Myöskään suurimmalla osalla yliopistoja ei ole varojen keräyslupaa, eikä poliisihallinto sitä myönnä nykyisen rahankeräyslupia koskevan lain voimassa ollessa. Tämä asettaa yliopistot eriarvoiseen asemaan.

Saarikko kysyykin myös, aikooko hallitus muuttaa kehysriihipäätöksensä yliopistojen pääomittamisesta esimerkiksi akateemisen yrittäjyyden tukemiseen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti