tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kukaan ei katso kokonaisuutta

(Julkaistu 10.6.2014 Kunnallisalan kehittämissäätiön nettisivuilla)

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksessa puhutaan paljon rakenteista. Rakenteiden siirteleminen ei riitä, jos sirpaleista rahoitusjärjestelmää ei selkeytetä. Terveydenhoidon kustannukset ovat peräti noin 16 miljardia vuodessa. Soten rahoitustyöryhmän nimittämisessä kesti liian kauan. Toivottavaa olisi ollut, että uudistuksia vietäisiin yhtäaikaisesti eteenpäin. Arvelen, että riideltävää riittää rahoituksessa vielä pitkään.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rahankulussa ei kukaan katso tällä hetkellä kokonaisuuden perään. Tästä voimme nähdä ympärillämme lukuisia esimerkkejä. Omassa maakunnassani Varsinais-Suomessa on keskusteltu aluesairaaloiden toimintojen alasajosta ja siirtämisestä Turkuun. Lakkauttamiset tarkoittaisivat muun muassa, että Kelan maksavien matkakorvausten määrä kasvaisi. Minkä verran siis säästettäisiin todellisuudessa?

Myös Kelan lääkekorvauspäätösten kokonaistaloudelliset vaikutukset tarvitsevat tarkastelua. Ohjeistus edellyttää virallisesti kokonaistaloudellista arviointia, mutta todellisuudessa sairausvakuutuksen säästöpaineet ohjaavat kohti lääkekustannusten minimointia. Tämä estää terveydenhuoltoamme ottamasta käyttöön vähemmän resursseja kuluttavia innovaatioita ja uusia lääkkeitä. Suomeksi sanottuna: kallis lääke voi tulla lopulta kokonaisuudessaan halvemmaksi, kuin halvempi lääke, joka esimerkiksi edellyttää tiivistä laboratorioseurantaa.

Sote-slangin sanahirviö monikanavarahoitus on siis enemmän kuin totta. Nykytilanteen sijaan rahoitus voitaisiin koota nykyisistä kuntien valtionosuuksista, kuntien maksuosuuksista, osasta sairausvakuutuskorvauksia ja sote-asiakasmaksuista yhdelle sote-alueelle vastattavaksi. Tällöin kyseessä olisi yksikanavainen rahoitusmalli.

Osana nykyistä järjestelmää maksamme 300 miljoonan euron verran tukea yksityisille lääkärifirmoille Kela-korvauksina. Jos onnistumme sote-rakenteissa ja saamme yksityisen toimijan luontevaksi ja valvotuksi vaihtoehdoksi julkisen rinnalle, tämä rahapotti voidaan siirtää perusterveydenhuollon toteuttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti