tiistai 6. toukokuuta 2014

YTHS kuuluu yhtä lailla ammattikorkeakoululaisille

(Julkaistu Kunnallisalan kehittämissäätiön verkkosivuilla 6.5.2014)

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto ei pääse edelleenkään samalle viivalle yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Tilanne jatkuu nurinkurisena ja kunnille kaksijakoisena. Kuntien on järjestettävä ammattikorkeakouluopiskelijoille opiskelijaterveydenhuolto, kun yliopisto-opiskelijat puolestaan käyvät Ylioppilaiden Terveydenhoitosäätiön (YTHS) toimipisteissä.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-kokeilu Lappeenrannassa ja Seinäjoella päättyy kesällä. Kokeilulle suunniteltiin vuoden jatkoaikaa, mutta kolmevuotinen kokeilu päädyttiin lopettamaan. Perusteena ratkaisulle oli valtion taloudellinen tilanne. Vuoden 2015 valtion rahoituksessa ei ole varattuna STM:n osuutta kokeilun rahoittamiseksi. Kokeilu todettiin onnistuneeksi jo vuonna 2013, mutta päätöksenteon sijaan hallitus halusi jatkaa sitä edelleen. Kunnat eivät ymmärrettävästi halunneet tarpeettoman jatkoajan maksumiehiksi. Kehyspäätöksessään hallitus leikkasi YTHS:n rahoitusta, mikä valitettavasti luo epäuskoa laajentumisen toteutumiselle.

Keskustan mielestä kyseessä on erittäin tärkeä opiskelijoiden yhdenvertaisuuskysymys. Kyse ei ole suuresta summasta. Laajennuksen vaatima kertainvestoinnin on arvioitu olevan 15 miljoonaa euroa.

YTHS:n palveluissa on kyse ennaltaehkäisevästä tuesta, mikä näkyy lopulta suomalaisten työurissa ja opintoajoissa. YTHS:n palvelut ovat laadukkaita, kohtuuhintaisia sekä niitä on räätälöity nuorten aikuisten tarpeisiin.


Asia koskee huomattavia määriä kuntia. Amk-toimintaa on noin 60 kunnassa, mikä tarkoittaa myös kuntien välistä yhteistyötä opiskelijoiden terveydenhuollon järjestämiseksi. Hallituksen jahkailu voi jarruttaa kuntia kehittämistä opiskelijoiden terveydenhoitoa.

Tällä hetkellä YTHS:n rahoituksesta 60 % tulee Kelalta, 20% opiskelijoilta, noin 10 prosenttia OKM:ltä sekä 10 % kunnilta, joten malli on myös kunnille edullinen ratkaisu. Amk-opiskelijoille on säädettävä automaatiojäsenyys opiskelijakuntaansa yliopisto-opiskelijoiden tavoin. Näin YTHS:n rahoituspohja saadaan kestäväksi, kun toivottavasti tulevaisuudessa amk-opiskelijat pääsevät järjestelmän piiriin.

Nyt on vihdoin aika tehdä päätös YTHS:n palveluiden laajentamisesta amk-opiskelijoille ja tehdä loppuun se, mikä Keskustan hallituskaudella aloitettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti