tiistai 6. toukokuuta 2014

Ääni ratkaisee

(Julkaistu Suomenmaassa 6.5.2014)

Suomalaisten talvisia perjantai-iltoja ilahduttanut laulajalupausten kilpailu Voice of Finland muistuttaa tunnuslauseessaan oleellisesta asiasta: ”Vain ääni ratkaisee”.
Tismalleen samasta on kysymys lähestyvissä eurovaaleissa.
Vaaleihin on aikaa 20 päivää. Onhan kentällä kisakunto kohdallaan?

Meillä on hieno ehdokaslista, josta voimme olla ylpeitä. Ehdokkaiden vaalityötä on ollut ilo seurata. He tekevät ydinporukkansa kanssa parhaansa. Sen pitää riittää.

Loppu on meistä keskustan aktiiveista – ja viime kädessä äänestäjistä kiinni.
Kisa meppipaikoista on erittäin tasainen. Ounastelen, että keskustan menestys – tai menestymättömyys on poikkeuksellisen syvästi kytköksissä siihen, saammeko vahvoilla kannattaja-alueillamme äänestäjät liikkeelle. 

Viime eurovaalien tilastot osoittavat karun faktan. Eurovaaleissa vuonna 2009 ja vuonna 2004 äänestysprosentti kohosi koko maassa 40 prosentin tuntumaan.

Alueelliset erot olivat kuitenkin huomattavia. Huippuaktiivisin vaalipiiri oli Helsinki, jossa uurnilla kävi yli puolet äänioikeutetuista (50,7%). Uusimaakin kipusi yli 44 prosenttiin.
Sen sijaan perinteisillä keskustan vahvoilla kannatusalueilla näistä luvuista jäätiin kauas.
Oulun vaalipiirin äänestysprosentti oli 35,3, Pohjois-Savon 34,3, Etelä-Savon 35,7 ja Pohjois-Karjalan vain 33,7 prosenttia.

Tällä todellisuudella annamme turhaa etumatkaa vastustajillemme.

Keskustalla on takana viime kierrokselta yhden paikan tappio neljästä kolmeen ja yli 4 prosenttiyksikön kannatuksen pudotus. Tuolloin kannatuksemme jäi alle 19 prosentin.

Nyt vaali-iltana tulospalkin on noustava parinkympin paremmalle puolelle. Kirittävää on, mutta siinä me olemme hyviä.

Keskustan tilaisuuksia kierrellessä ja ihmisiä jututtaessa tuntuu, että eurovaalikuume ei ole vielä noussut. EU on monelle edelleen etäinen. Se on erittäin valitettavaa, sillä Brysselin päätökset vaikuttavat suoraan suomalaisten arkeen.

Meille eurovaalien on oltava nyt ykkösjuttu. Mikään ei ole poliittisesti tärkeämpää.

Suomalaisen maatalous- ja aluepolitiikan sekä muiden kansallisesti tärkeiden asioiden kannalta ei ole yhdentekevää, ketkä Suomea edustavat.
Meillä on vielä aikaa vaalityölle ja ihmisten herättämiselle vaaliuurnille.

SDP:n ja kokoomuksen leireissä energia kuluu puheenjohtajakamppailuihin.
Kokoomuksen kärkiehdokkaat Henna Virkkunen ja Alexander Stubb kannattelevat ministerinsalkkuja ulkomaankaupasta Eurooppa-asioihin ja liikenteestä kunta-asioihin.
He myös tavoittelevat meppipaikkoja ja Stubb puolueensa puheenjohtajuutta. On siinä hommaa.Äänestäjille sopii muistuttaa, että keskustan ehdokkaat tavoittelevat aidosti paikkaa EU-parlamentissa, siihen työhön keskittyen.

Siispä vielä kerran. Vaali-illan iloisen tunnelman takeeksi tarvitaan riittävän korkea äänestysprosentti koko Suomesta. Kysymys ei ole vain keskustan kannatuksen kasvutarpeesta, vaan ennen kaikkea demokratiasta. Sen toimivuuden perään sopii kysellä, jos äänestysaktiivisuus jää laimeaksi. Vaalipäivän tulos on mittari kansalaisten kiinnostukselle ja luottamukselle Euroopan unionia kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti