torstai 22. toukokuuta 2014

Miksi äänestää eurovaaleissa?

Suomessa elää EU-sukupolvi. Eurovaaleissa äänioikeutettuina on ensi kertaa nuoria aikuisia, joiden koko elämän ajan Suomi on ollut osa Euroopan unionia. Heille EU:n liittymiseen kytkeytyvät kiivaat juupas-eipäs -väittelyt ovat vain pala poliittista historiaa.

Vaikka Suomella on EU-matkaa takana täysi-ikäisyyden verran, siitä huolimatta EU on edelleen meistä monelle etäinen byrokratiahautomo Brysselissä. Se on erittäin valitettavaa. Unionin pitää katsoa itseään peiliin ja pohdittava, miksi näin on käynyt.

Kansanedustajan työssä EU:sta tulevat asiat ovat jokapäiväistä kauraa. Valtaisa määrä lainsäädäntöämme juontaa juurensa EU-tasoisiin päätöksiin. Emme siis voi missään nimessä vähätellä EU:n ja parlamentaarikkojen työn merkitystä.

Eurovaalivuosina 2009 ja 2004 äänestysprosentti kohosi koko maassa 40 prosentin tuntumaan. Alueelliset erot aktiivisuudessa olivat huomattavia.  Huippuaktiivisin vaalipiiri oli Helsinki, jossa uurnilla kävi yli puolet äänioikeutetuista, Pohjois-Karjalassa taas vain 33,7 prosenttia. Kaikkialla maaseudun ja kaupungin äänestysvilkkaus poikkesi toisistaan.

Näin ei saa käydä nyt. Maaseudun niin meillä Varsinais-Suomessa kuin muuallakaan Suomessa ei kannata antaa turhaa tasoitusta äänestysaktiivisuudessa.  Ei ole yhdentekevää, ketkä 13 meppiä Suomea edustavat. On ensiarvoisen tärkeää, että parlamentissa suomalaiset hakeutuvat erityisesti alueiden kehittämistä ja maataloutta koskeviin päätöksentekoelimiin. Moni hyväkin asia suomalaisella maaseudulla - niiden pahamaineisten ja ikävien direktiivien ohella -  on peräisin EU:sta.

Oletettavaa nykyisessä ulkopoliittisessa tilanteessa myös on, että EU:n alkuperäinen tehtävä rauhan ja vakauden turvaajana korostuu entisestään. Ukrainan kriisi haastaa Euroopan yhtenäisyyttä, suhteitamme Venäjään ja kansallisen puolustuspolitiikan suuntaa. Tässä tilanteessa on luontevaa ja toimivaa, että Suomi toimii kansainvälisissä kysymyksissä osana eurooppalaista yhteisöä. Jo tässä on kylliksi syytä lähteä käyttämään vaikutusvaltaansa. Äänestäminen on aina etuoikeus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti