tiistai 2. huhtikuuta 2013

Raha ei ole merkki välittämisestä


Kansaneläkelaitoksen tutkimusprofessori Heikki Hiilamo esitti Kuntalehden kolumnissaan (4/2013) toimeentulotuen rajoittamista lapsettomien, alle 25-vuotiaiden osalta. Tukea ei Hiilamon mukaan saisi ainakaan maksaa pitkiä aikoja.  Mediassa ehätettiin jo kauhistelemaan - ja tietysti myös vääristelemään ehdotusta. Hiilamo esitti, että nuorille toimeentulotukea parempi yhteiskunnan tukitapa olisi työmarkkinatuki, joka maksettaisiin suoraan työnantajalle, joka työllistäisi nuoren.

Hiilamon esitys on samansuuntainen kuin Osmo Soininvaaran ja Juhana Vartiaisen Matalapalkkatyö Suomessa -raportin avaukset. Ne ovat herättäneet valitettavan vähän julkista keskustelua. Tuomittavaksi nostettiin - sinänsä aiheellisesti - nuorten palkka-ale, mutta sen taakse hautautui moni kannatettava ja työn tekemiseen kannustava esitys.

20-24-vuotiaista nuorista aikuisista 14,8 prosenttia saa kunnan sosiaalitoimen myöntämää toimeentulotukea. Prosenttien takana on monta erilaista tarinaa. Hetkellistä talouden ahdingoa ja työttömyyttä tai arkea, jossa elämän peruspalikat ovat kadonneet jo vuosia sitten. Surullisen monen tapauksen takana on oletettavasti vähäinen koulutus ja kelkasta putoaminen jo peruskoulun jälkeen.

Toimeentulotuki ei saa olla nuoren arjessa pysyvä ratkaisu. Vastikkeettoman rahan kolahtaminen tilille on kuin merkki siitä, että yhteiskunnalle on jotakuinkin sama, mitä nuori elämällään tekee. Näin ei saa olla. Kunnan on tarjottava heille tuettua työtä tai osoitettava paikka koulutukseen.

Valtionhallinnossa valmisteltu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen on nyt pitkälti kuntien vastuulla. Heikki Hiilamo muistuttaa aiheellisesti, että kunnan kannalta nuoren tuettu työllistäminen on aina edullisempi vaihtoehto kuin toimeentulotuen maksaminen. Sen myötä nuori pääsee työn syrjään kiinni, työpaikasta tulee parhaimmillaan pysyvä ja elämä kannattelee ilman yhteiskunnan tukia.

Nuoriin kohdistuvat yhteiskunnan tuet ovat herkkä aihe käsiteltäväksi. Keskustelu lipsahtaa syyttelyksi tai puheeksi oleskeluyhteiskunnasta. Silti asiasta pitää puhua. Nuorten ja nuorten aikuisten parhaaksi pitkällä tähtäimellä on ennen muuta se, että joku välittää. Tarjoaa työn ja paikan elämässä - pelkän rahan sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti