keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Sairaalareissusta kuuluu matkakorvaus


Laadukas, julkinen terveydenhuolto kuuluu jokaiselle suomalaiselle. Palvelut eivät aina ole saatavilla nurkan takana ja siksi yhteiskuntamme palveluihin kuuluu korvausten saaminen lääkärireissuun liittyvästä matkustuksesta. Asia koskettaa varsin läheisesti heitä, jotka asuvat etäällä maakunnan keskuksesta ja joutuvat sairautensa vuoksi usein turvautumaan vaikkapa taksimatkaan TYKS:iin.

Matkakorvauksia voi siis saada julkiseen tai yksityiseen sairaanhoitoon sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvistä matkoista, kun kustannukset yhteen suuntaan ylittävät omavastuun. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja, kun kuntoutus perustuu Kelan tai julkisen terveydenhuollon kuntoutuspäätökseen.

On varsin ihmeellistä, että Jyrki Kataisen hallitus päätti muutama viikko sitten kehysriihessään leikata Kelan maksamista korvauksista 50 miljoonaa euroa pois. Päätöksen tarkemmasta sisällöstä ei ole hiiskuttu – eikä kukaan taida tälläkään kertaa hallituksen riveistä tietää, mistä edes päätettiin.

Yleisesti kuitenkin arvellaan, että hallitus leikkaa taas matkakorvauksista, jo toistamiseen tällä hallituskaudella. Aiemmin sairausvakuutuksesta leikattiin matkakorvauksen lisäksi jo tutkimuksen ja hoidon sekä suurimmin lääkekorvausten osalta. Tämä on tuntunut erityisesti paljon sairastavien arjessa jo nyt.

Onko todella niin, että sosialidemokraatit, jotka aina sanovat olevansa köyhän kansan puolella, ovat mukana hyväksymässä ratkaisua, joka leikkaa matkakorvauksia yhteiskuntamme sairaimmilta ja vähävaraisimmilta?

Muutoinkin hallituksen leikkauksista valtaosa kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on ylpeänä todennut, miten hallitus onnistui välttämään leikkaukset sosiaaliturvaan. Todellisuudessa näin ei ollut - Kelan maksamat korvaukset ovat osa sosiaaliturvajärjestelmää.

Samalla kun SDP ja Vasemmistoliitto olivat kehysriihessä valmiita laajamittaisiin verohuojennuksiin yhteiskuntamme rikkaimmille, he leikkaavat heikompiosaisilta.

Olisiko hallituksella kanttia muuttaa tätäkin ratkaisua osinkoverotuksen lailla oikeudenmukaisempaan suuntaan?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti