tiistai 30. huhtikuuta 2013

Joukkopako hallituksesta alkoi


 
Keväinen lauantai jää aikakirjoihin päivänä, jolloin Kataisen hallituksesta alkoi joukkopako. Kuusikko näyttää kaatuvan sisältä päin.

Vasemmistoliitto irtisanoutui varapuheenjohtajansa suulla täydellisesti hallituksen kunta- ja sote-uudistuksista. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson puolestaan antoi Helsingin Sanomissa yksiselitteisen epäluottamuslauseen hallituksen johtokuusikolle – siis paitsi pääministeri Jyrki Kataiselle myös oman puolueensa puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle.

 Sopii kysyä, miksi tässäkin asiassa päätöksiä selvitellään jälkikäteen. Miksi peruspalveluministeri ei neuvotellut aatesisar Urpilaisen kanssa murheistaan jo ennen hallituksen kehysriihtä?

Guzenina-Richardson syyttää sekstettiä sosiaali- ja terveysministeriön alaisten tutkimuslaitosten leikkauksista ja vaatii pääministerin kansliaa valmistelemaan laajan tutkimusrahoitusremontin uudestaan.

Se, että Katainen vei Guzenina-Richardsonilta epäluottamuslauseellaan vallan sote-uudistuksessa, on uskomaton tapaus, mutta silti: vastuuministeri vastaa aina oman ministeriönsä hallinnonalan asioista. Sosiaali- ja terveysministeriön alaisten tutkimuslaitosten kohtuuttomista määrärahaleikkauksista Guzenina-Richardson ei pääse pakoon kirjelmöimällä ja käräjöimällä. Ministeri vastaa. Piste.

En liene ainut joka kysyy, miten Suomen asioita voidaan hoitaa näin. Hallitus marssi kehysriihestä ulos suupielet poskissa, mutta vain muutama viikko kehysriihen jälkeen on täydellinen epäselvyys siitä, mitä on päätetty ja kuka on päättänyt.

Sosiaali- ja terveysministeriön alaisten tutkimusrahojen leikkauksesta on tulossa inhimillinen murhenäytelmä sadoille ihmisille. Tutkimuslaitosten kanssa ei leikkauksista neuvoteltu. Sen sijaan että hallitus kuuntelisi asiantuntijoita ja tutkijoita, se rankaisee heitä toisinajattelusta. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on esittänyt perusteltua ja oikeutettua arvostelua niin vanhuspalvelulaista kuin sote-uudistuksesta – siis Guzenina-Richardsonin vastuulla olevista asioista.

Kohtuuttomat leikkaukset on peruttava. Jos Guzenina-Richardsonin sinällään poikkeuksellisen epälojaali rimpuilu johtaa tähän, Keskusta on tyytyväinen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti