maanantai 25. elokuuta 2014

Yliopistorahoituksessa pidettävä sovitusta kiinni


(Keskustan varapuheenjohtajat Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen Keravalla 22.8.2014)
 
Keskustan varapuheenjohtajat, kansanedustajat Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen tukevat opetusministeri Kiurun linjaa yliopistojen rahoituksen jaossa. 
 
- Matti Vanhasen II hallitus teki aikanaan päätöksen siitä, että innovaatioyliopistolle kohdennettu erillinen rahoitus siirretään kaikkien yliopistojen kilpailtavaksi vuodesta 2015 alkaen. Ei ole mitään syytä tinkiä tuosta päätöksestä, Saarikko ja Vehviläinen toteavat.
 
Vuonna 2010 toimintansa aloittaneeseen Aalto-yliopistoon on perustamispäätöksestä lähtien satsattu julkisia varoja sekä kansallista huomiota paljon. Uusi yliopisto on monella tavalla onnistunut työssään ja tutkimuksessaan.  
 
- Haluamme kuitenkin varmistaa, että myös maan muille yliopistoille turvataan riittävät resurssit laadukkaan opetuksen, koulutuksen ja tutkimuksen toteuttamiseen. Muut yliopistot ovat perustellusti arvioineet toimintansa pohjaksi tuon Vanhasen hallituksen päätöksen ja uuden rahanjaon muodon. 
 
Päätös sisältää Saarikon ja Vehviläisen mielestä vahvan psykologisen viestin siitä, ovatko kaikki yliopistot kansallisessa sivistystyössä yhtä arvokkaita. He kummastelevat, että hallituspuolueet ovat saaneet asiasta näin valtavan keskinäisen kiistan aikaiseksi. 
 
- On valitettavaa, että yliopistorahoituksen sovitusta jaosta ei päätetty selvästi jo hallituksen kehysriihessä. 
 
Sen sijaan hallitus kehysriihessään päätti pääomittaa yliopistoja 150 miljoonalla eurolla. Päätös ehdollistettiin siten, että pääomitettava summa on sidoksissa yliopistojen itsensä keräämään rahoitukseen, jonka suuruuden tulisi olla 1/3 suhteessa valtion pääomitukseen. 
 
-  Taloussuhdanteiden vaikeuksien vuoksi yliopistoissa ei pidetä realistisena laajamittaista yrityksille, yhteisöille ja kansalaisille kohdennettua varainkeruuhanketta, joka olisi tuon pääomitettavan summan ehtona. Edellisestä varainkeruusta on vasta kulunut tovi ja tällä pääomituksella ei todellakaan yliopistoja kyetä hyvittämään. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti