tiistai 19. elokuuta 2014

Saarikko: Mielenterveyslain kokonaisuudistus tarvitaan kipeästi


(Tiedote 19.8.2014)

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko vaatii mielenterveyslain kokonaisuudistusta. Saarikon mukaan mielenterveystyön painopiste on siirrettävä edistävään ja ehkäisevään työhön.


Saarikko jätti aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa. Hän kysyy, millainen näkemys hallituksella on mielenterveyslainsäädännön uudistuksen kokonaisuudesta ja aikataulusta.

 – Mielenterveysongelmat muuttavat sairastuneen arkea kokonaisvaltaisesti.

Tunnistamattomana, hoitamattomana - ja  monesti hoidettunakin ne pudottavat usein työelämästä, opintojen parista ja jättävät sairastuneen vaille sosiaalisia suhteita, Saarikko sanoo.

Mielenterveysongelmissa on kyse myös merkittävästä kansataloudellisesta kysymyksestä. Mielenterveysseuran mukaan lähes puolet työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveyssyistä. Mielenterveysseura on arvioinut, että mielenterveysongelmien aiheuttamat kustannukset ovat vuositasolla noin 10 miljardia euroa.

 – Edistävä ja ehkäisevä mielenterveystyö on sekä ihmisen että yhteiskunnan taloudellisen edun kannalta kannatettavaa. Mielenterveyslaissa on monia muutostarpeita.  Kokonaisuudistuksessa on myös muun muassa pohdittava erillisestä mielenterveyslainsäädännöstä luopumista sekä hoitotakuun vahvistamista laatukriteereiden avulla. On myös arvioitu, että nykyinen mielenterveyslaki ei tarjoa riittävää oikeussuojaa, eikä se tue avohoidon kehittymistä.

Saarikko kysyy myös, miten mielenterveyslainsäädännön kokonaisuudistuksen eteneminen taataan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen yhteydessä, sekä miten hallitus arvioi kokonaisuudistuksen kustannusvaikutukset.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti