maanantai 25. elokuuta 2014

Lähiruoka ei ole huiputusta


(Julkaistu 22.8.2014 Turun Sanomissa)


Toimittaja Rami Nieminen epäili kolumnissaan ”Lähiruoassa maistuu huiputus” (Turun Sanomat 17.8.2014) lähiruokatermin olevan silkkaa sumutusta ja uusiin vaatteisiin puettua kotimaisuuspropagandaa.

Nieminen kirjoittaa, että ei ole olemassa rajaa sille, milloin tuotu ruoka ei ole enää lähi- vaan kaukoruokaa. Olen Niemisen kanssa toista mieltä. Mielestäni lähiruoan ydin on mahdollisimman paikallisen ruoan nauttimista paikallisissa pöydissä. Lähiruoka ei ole vain välimatkoja, vaan myös oman ruokakulttuurin arvostamista ja ruuantuotannon omavaraisuuden vahvistamista. 

Nieminen kirjoittaa, että lähiruokakampanjoinnilla kierretään Euroopan Unionin rajoituksia, kun termissä ei mainita kotimaisuudesta. Näen asian toisin. EU nimenomaan korostaa ruoan lyhyitä jakeluketjuja ja niiden helpottamista lainsäädännöllä. Ruokayrittäjyys on vaativaa ja säädösviidakko on melkoinen. Suomessa riittää työnsarkaa alan yrittäjyyden ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi. Myös EU itse tukee lähiruoan edistämistä maaseudun kehittämisohjelmiensa kautta.

Niemisen mukaan lähiruoan myönteiset ympäristövaikutukset on asetettu kyseenalaisiksi. Hän kirjoittaa, että kuljetuskustannukset aiheuttavat murto-osan elintarvikkeen elinkaaren päästöistä. Tässä yhteydessä täytyy muistaa, että pitkissä kuljetusketjuissa ei ole kyse vain ympäristövaikutuksista. Lyhyet kuljetukset helpottavat elintarvikkeiden jäljitettävyyttä, alkuperää ja merkintöjen valvontaa. Näin lähiruoka edistää myös elintarviketurvallisuutta.

Lähiruokaa ostamalla voimme myös edistää luonnon monimuotoisuutta sekä alkuperäisrotujen ja -lajikkeiden säilymistä. Lähiruoan tuotanto tukee eläinten hyvinvointia läpinäkyvällä ja jäljitettävällä tavalla.

Lisäksi lähiruoan avulla voimme kehittää edelleen suomalaista, alueellisesti rikasta ruokakulttuuriamme ja vastata nopeasti kuluttajien tarpeiden muutoksiin. On ilo käydä kaupassa, jossa hyllyillä on myytävänä oman kylän leipomon leipää tai naapurikunnan perunoita. Paikallisesti tuotettu lähiruoka voi merkittävästi vaikuttaa paikallisalueen elinvoimaisuuteen, kun eurot kiertävät omalla alueellamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti