keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Nuorisotakuu ei toimi kunnolla


(Kannanotto 9.4.2014)

Työ- ja elinkeinoministeriön tänään esittämä väite, että vuoden 2013 alussa voimaan astuneesta nuorisotakuusta olisi ollut hyötyä, ei pidä paikkansa varsinkin, jos asiaa tarkastellaan työttömien nuorten kannalta.

Nuorisotakuu säädettiin lupauksella tarjota jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta. Kaikilla mittareilla mitattuna tilanne nuorten kohdalla on vain vaikeutunut nuorisotakuun ensimmäisen voimassaolovuoden aikana.

Jos jossakin, tässä asiassa Keskusta olisi toivonut Kataisen hallituksen onnistuvan.

Vuonna 2013  alle 25-vuotiailla noin joka neljännen ja alle 30-vuotiailla vastavalmistuneilla reilun kolmannen työttömän nuoren kohdalla nuorisotakuun lupaus jäi toteutumatta, jossa oli kasvua edellisvuoteen verrattuna. Myös pitkäaikaistyöttömien nuorten määrän kohdalla tapahtui kasvua.  

Nuorisotakuun tavoitteet ovat oikeita, mutta hallitus on omilla toimenpiteillään murentanut sen toteutumista. Hallituksella on totisesti parannettavaa toimissaan aktiivisen talous- ja työllisyyspolitiikan hoitamisessa. Samaan aikaan hallitus on leikannut nuorten koulutuksesta sekä työpajatoiminnasta.

Nuorisotakuun toimeenpanoa on vaikeuttanut myös hallituksen toteuttama työ- ja elinkeinotoimistouudistus, joka on sitonut työvoimaneuvojien aikaa heidän varsinaiselta työltään palvella asiakkaita. Kaiken huipuksi hallitus päätti leikata tälle vuodelle työ- ja elinkeinotoimistojen määrärahoista 11 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin 70 työvoimaneuvojaa vähemmän. On käsittämätöntä, että työttömyyden kasvaessa budjetoituja työllisyysperusteisia määrärahoja jää vuosi toisensa jälkeen käyttämättä.

Nuorisotakuun toteuttamisessa ongelmalliseksi on myös osoittautunut riittävän tiedon jakaminen yrittäjille nuorten työllistämiseen saatavasta tuesta. Tämä yhdistettynä tukimallien byrokraattisuuteen estää niin ikään nuorten työpaikkojen saamista.

Hallituksen on viipymättä laitettava työttömyyden hoidossa perusasiat kuntoon, jotta nuorisotakuulle annettaisiin  onnistumisen mahdollisuudet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti