perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kunnissa voidaan vihdoin keskittyä oikeisiin asioihin

(Kannanotto 11.4.2014)
 
Kataisen hallituksen päätös luopua kuntien pakkoliitoksista mahdollistaa sen, että kunnissa Varsinais-Suomessa ja muualla voidaan vihdoin keskittyä oikeisiin asioihin - palvelujen uudistamiseen sekä elinkeinopolitiikkaan ja muuhun kehittämiseen, jolla parannetaan taloutta ja työllisyyttä.


Keskusta on koko vaalikauden tähdentänyt, että suurkunnilla ja pakkoliitoksilla ei ratkaista Suomen ongelmia eikä turvata lähipalveluja. Meille on periaatteellinen kysymys, että kuntalaiset ja kuntien päättäjät voivat itse päättää kotikuntiensa tulevaisuudesta. Liitoksia voi jatkossakin tapahtua, kuten Varsinais-Suomessa tähänkin asti, eli vapaaehtoiselta pohjalta.


Nyt tehty hallituksen ratkaisu antaa vihdoin erityisesti Turun ympäristökunnille työrauhan oikeisiin asioihin.
Valitettavasti joutuu kuitenkin kysymään, miksi hallitus poltti valtavasti aikaa, voimavaroja ja veronmaksajien rahoja sellaiseen asiaan, joka oli alusta lähtien tuomittu epäonnistumaan. Kehitystyö kunnissa on ollut kolme vuotta liki pysähdyksissä tämän takia. Turhautuminen ja epävarmuus on leimannut päättäjien ja virkamiesten mielialoja.


Jos kuntauudistuksella tavoiteltiin Keskustan pyyhkimistä pois Suomen kartalta, kävi juuri päinvastoin. Joka tapauksessa hallitus hautasi tänään itse toimikautensa suurimman asiakokonaisuuden.
 
Nyt tärkeintä on saada sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen kunnolla eteenpäin. Siihen saatiin ratkaisu, kun oppositio tuli apuun. Keskustalle uudistuksen valmistelussa tärkeintä on turvata lähipalvelut koko Suomessa sekä kuntien ja kuntalaisten vaikuttamismahdollisuudet. Tähän on puolueiden yhdessä tekemän linjauksen pohjalta kaikki mahdollisuudet. Keskusta on motivoitunut uudistustyöhön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti