torstai 21. maaliskuuta 2013

Eroon ongelmakäytöstä


Alkoholista on tullut työikäisten suomalaisten yleisin kuolinsyy. Näin totesin viime viikolla jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä, joka käsitteli päihdekuntoutuksen tehokkuuden arviointia. Totuutta ei pääse pakoon. Suomalaiset juovat liikaa. Kylmät faktat todistavat sen, että puhtaaksi alkoholiksi muutettu kulutus on keskimäärin kunnon ämpärin kokoinen jokaisen suomalaisen osalta. Asialle täytyy tehdä jotakin. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2011 päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan alkoholista johtuviin haittoihin kuoli 2584 ihmistä. Samaan aikaan liikenteessä kuoli 292 henkilöä. Alkoholihaittojen aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat vuositasolla miljardisuuruiset - puhumattakaan alkoholihaittojen ja niistä seuraavien kuolemantapausten inhimillisestä hinnasta. Alkoholin aiheuttamat lieveilmiöt: väkivaltarikokset, perheväkivalta ja sairaudet jättävät omat jälkensä myös alkoholistin läheisiin ihmisiin.

Tästä kaikesta puhutaan yllättävän vähän. Aihe on vaikea.

  Kuinka sitten tarttua tähän ongelmaan? Keinoja on useita. Olemme puolueessamme koonneet keinot ”Kippis kohtuudelle”- ohjelmapaperiksi. Tarkoituksena ei saa olla terveen alkoholikulttuurin alasajo vaan päihdeongelmien aikainen tunnistaminen ja tehokas hoito.   Uskallan väittää, että onnistunut ja tehokas päihdekuntoutus on tehokkain keino vähentää alkoholikuolemia.

 Itse päihdekuntoutusprosessi voi kestää muutamasta viikosta useisiin vuosiin. Sen aikana asiakasta tuetaan, jotta hänen hänen elämänhallinnan ongelmansa ratkeaisivat ja toimintakyky lisääntyisi. Tavoitteena on päästä kiinni normaaliin elämään, jossa alkoholi ei enää ole kaikkea varjostava haamu.

 Niin alkoholista, kuin muistakin päihderiippuvuuksista kuntoutuminen on pitkä prosessi. Näin etenkin jos mietitään täydellistä kuntoutumista. Tuo prosessi voidaan jakaa erilaisiin vaiheisiin aina vieroituksesta avohoitoon ja kuntouttavaan päihdehoitoon. Huolestuttava piirre on, että vaikea taloustilanne on ajanut kunnat säästämään päihdekuntoutuksesta:


 Tämä on näkynyt lisäyksenä muun muassa lastensuojelumenoissa ja alkoholikuolemissa.

 Olisi tärkeää tunnistaa erilaisten kuntoutusmuotojen tehokkuus ja ohjata henkilöt juuri heille sopivimpiin hoitomuotoihin. Hallituksen tulisi selvittää erilaisten kuntoutusmuotojen tehokkuus ja käydä toimiin ihmishenkien ja läheisten kärsimysten säästämiseksi. Työuria ei pidennetä keskeltä jos myös tämän asian suhteen ei herätä todellisuuteen ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti