maanantai 14. lokakuuta 2013

Kuinka hallitus aikoo edistää todellista tasa-arvoa?

Hallituksen syksyisen rakennepaketin sisältö velloi tasa-arvonäkökulmasta aivan liikaa yhden asian, kotihoidontuen leikkauksen ympärillä.
 
Hallituksen historiallisena tasa-arvon edistäjänä markkinoima kotihoidontuen pakkojako ei ole oikeaa tasa-arvopolitiikkaa. Meidän tulisi vaatia vastauksia siihen, miksi naisen euro on edelleen 80 senttiä. Samasta työstä on maksettava sama palkka ja tähän on monen tahon etsittävä vastauksia.
 
Myös vanhemmuuden kustannusten jakamiseen tulisi löytää uusia keinoja. Suomessa Kela hoitaa suurimman osan kustannuksista jo nyt. Kuitenkin merkittävä osa kustannuksista jää edelleen äidin työnantajan harteille.
Esimerkiksi kustannukset pienen lapsen sairaudesta koituvista poissaoloista ja sijaisen palkkauksesta koituvat työnantajalle. Siksi kustannukset tulisi ensinnäkin jakaa kaikkien työnantajien kesken. Kustannus ei voi jakautua vain isän ja äidin työnantajille, vaan kaikille. Hyvänä vaihtoehtona pitäisin maksun keräämistä osana työntekijän sosiaaliturvamaksua, joka pidätettäisiin palkasta. Mutta myös yrittäjän eli työnantajien on hoidettava osansa.
 
Yhdyn eduskunnan Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatovin (sd.) näkemyksiin siitä, että naisten ja miesten palkkakehityksen eroja on kyettävä tuomaan paremmin esille myös työpaikkatasolla. Luottamushenkilöiden tulisi päästä tarkkailemaan työntekijöiden palkkakehitystä, jotta mahdolliset epäkohdat kyettäisiin nostamaan esille ajoissa.
 
Myös työmarkkinajärjestöillä on suuri vastuu ja myös mahdollisuus puuttua työelämän tasa-arvokysymyksiin. Ihmettelen vain, miksi tasa-arvoasia ei tunnu olevan työmarkkinapomojen miehisen joukon neuvotteluissa asialistojen kärjessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti