tiistai 28. toukokuuta 2013

Paha palveluseteli?

Julkisen terveydenhuollon ja sosiaalitoimen ongelmat tässä niukassa taloustilanteessa ovat sen kokoisia, että ideologisen nakkelun sijaan pitää etsiä aidosti ratkaisuja.

Arvelen, että tätä meiltä päättäjiltä odottavat myös ne 900 000 suomalaista, jotka ovat päätyneet ottamaan yksityisen sairauskuluvakuutuksen ja turvautuvat siis oman rahan ja vakuutusyhtiön turvin yksityislääkäriin oman terveyskeskuksen tai sairaalan sijaan.

Olen vahva julkisen ja tasa-arvoisen terveydenhuollon kannattaja. Silti - tai ehkä juuri siksi päätin työntää  syrjään ennakkoluuloni palveluseteliä kohtaan ja perehtyä aiheeseen vähän paremmin.  Näen sen hyödyntämisessä paljon mahdollisuuksia. Ensinnäkin palveluseteli tuo potilaan ja asiakkaan palvelujen keskiöön - hänellä on mahdollisuus valita.

Toisekseen, palvelusetelin avulla meillä on mahdollisuus tukea kotimaista yrittäjyyttä ja työllisyyttä - myös järjestökentällä. Väheksyä ei pidä myöskään palvelusetelin akuutin tarpeen hyötyjä esimerkiksi ruuhkautuneen terveydenhuollon jonon purkuhommissa. (HS 27.5.)

Tällä hetkellä palveluseteli on alikäytetty resurssi. Rahaa liikkuu palveluseteleissä vain 100 miljoonaa vuodessa koko maassa. Yksi suurimmista syistä tähän on toimimaton it-järjestelmä, joka helpottaisi niin kuntia palvelujen ostajina kuin yrityksiä, jotka palveluja haluaisivat tarjota. Kuntien yhteistyöllä tuota teknologista infraa laitetaan nyt kuntoon ja kerrankin taitaa olla lupa odottaa tuloksia, jossa toimivalla tietotekniikalla saadaan jopa aikaan säästöjä.

Mutta ei palveluseteli autuaaksi tee. Jos kunta ei aseta palveluja kilpailuttaessaan  yrityksille riittävän selvästi reunaehtoja, alan valtaa myyjän markkinat. Siksi palveluille pitää asettaa hintakatto ja pääasiassa myös hinnoittelu, jossa kuntalaisen omavastuu on porrastettu tulorajoilla. Parhaimmillaan kunnan oma tuotanto ja yksityinen tuotanto ovat aidosti samalla viivalla.

Jos ja kun palvelusetelien yleistyminen on väistämätön tosiasia, virherämeiköt kannattaa ruopata läpi jo nyt.  Kaikki on mennyt palvelusetelien kanssa pahasti pieleen, jos jäljelle jää  kuihtuva ja kituuttava julkinen sektori yhteiskunnan heikommille ja toisaalla porskuttaa porvari palvelusetelin turvin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti