perjantai 21. maaliskuuta 2014

Toimeentulotuen siirto Kelalle tasa-arvokysymys

(Julkaistu Turun Sanomissa 21.3.2014)

On ilahduttavaa seurata, että eri tahot yhteiskunnassa ovat alkaneet suhtautua myönteisesti perustoimeentulotuen siirtämiseen kunnilta Kelan vastattavaksi. Tätä uudistusta Keskusta on kannattanut pidemmän aikaa.

Kyse on ennen kaikkea tasa-arvosta. Uudistuksen myötä toimeentulotuen hakijat olisivat yhdenvertaisemmassa asemassa hakijan kotikunnasta riippumatta. Alueelliset erot on otettava vakavasti ja niihin on puututtava. Ei ole esimerkiksi oikein, että kotikunnasta riippuen vähävaraisille perheille myönnetään lapsen liikuntaharrastuksiin erisuuruisia summia.

Jatkossakin harkinnanvarainen osuus toimeentulotuesta jätettäisiin kuntien maksettavaksi. Perusosan siirto kunnilta Kelalle toisi kuitenkin selkeitä säästöjä hallintomenoissa. Ja säästökohteita, jos jotakin, tässä maassa nyt etsitään vimmatusti.

Toimeentulotuen on arvioitu olevan alikäytetty. Sitä nostaa vähemmän suomalaisia kuin siihen todellisuudessa olisi oikeutettu. Syynä lienee, että moni kokee kunnan sosiaalitoimen kynnyksen korkeaksi ja hakemisen nöyryyttäväksi. Toimeentulotuen hakua pidetään byrokraattisena ja hankalana, ja osa ei tiedä olevansa oikeutettu tukeen.

Maksajatahon muutosta ei kuitenkaan voida vastustaa sillä perusteella, että se poistaisi alikäyttöä ja siten nostaisi yhteiskunnan toimeentulotukimenoja. Lainsäätäjä ei voi luoda tai ylläpitää etuuksia sillä perusteella, että kaikki kansalaiset eivät heille kuuluvaa tukea nauttisi. Eli ikään kuin toivoa, että ihan kaikki eivät oikeuksiaan käyttäisi. Säädämme lakeja siksi, että jokaisella kansalaisella olisi edellytykset arjen perusturvaan.

Keskustassa näemme Kela-siirron myös takuutulona. Meidän on tunnustettava se tosiasia, että toimeentulotuki ei ole aina väliaikainen tukimuoto, vaan nykyään monelle pysyvä rahanlähde. Toimeentulotuki on karannut paikoin kauas alkuperäisestä tehtävästään, viimesijaisen tuen muodosta. Syynä ovat kohonneet asumisen kustannukset ja riittämätön perusturvan, esimerkiksi sairauspäivärahojen tai työttömän peruspäivärahan taso. Ilman toimeentulotukea rahat eivät yksinkertaisesti riitä.

Uudistuksen myötä myös tukien yhteensovitus kävisi sujuvammin, sillä valtaosa toimeentulotuen saajista nostaa jo jotain Kelan etuutta. Siirron myötä palveluita saataisiin samasta paikasta, eikä papereita tarvitsisi aina viedä useampaan virastoon. Byrokratiasta ja luukulta toiselle – ramppaamisesta pitää päästä eroon.

Lisäksi Kelan palvelukanavat ovat kuntia kattavammat sähköisiä järjestelmiä myöten. Samalla kuntien sosiaalitoimessa vapautuisi resursseja muuhun sosiaalityöhön Kelan hoitaessa mekaanisen toimeentulotukikäsittelyn.

Tuoreiden uutisten mukaan toimeentulotuen maksajatahon siirtoa on ryhtynyt kannattamaan myös hallituspuolue Sdp (Yle 11.3.). Päätös asiasta tulisi tehdä hallituksen kehysriihessä maaliskuun lopulla. Uudistukselle on laaja tuki ja vahvat perusteet.

Kun tämä toteutetaan ensiksi, voidaankin siirtyä samaan malliin valmistelemaan omaishoidontuen maksatuksen siirtoa Kelalle – sekin yhdenvertaisuuden periaatteen vuoksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti