keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Toimeentulotuen perusosan siirto Kelaan Keskustan tavoite

(Kannanotto 26.3.2014)

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko kiittää Kataisen hallituksen päätöstä siirtää toimeentulotuen perusosa kunnilta Kelan maksettavaksi. 


 - Asia on ollut Keskustalle pitkäaikainen tavoite. Monen murheellisen ja pienituloisiin kohdistuvan ikävän päätöksen kehysriihessä tämä oli ilahduttava valopilkku, Saarikko sanoo.

Saarikon mielestä tällä päätöksellä toimeentulotuen saajien yhdenvertaisuus lisääntyy.


 - On tunnustettava tosiasia, että toimeentulotuki ei ole aina väliaikainen tukimuoto, vaan nykyään monelle pysyvä rahanlähde. Toimeentulotuki on karannut paikoin kauas alkuperäisestä tehtävästään, viimesijaisen tuen muodosta. Syynä ovat kohonneet asumisen kustannukset ja riittämätön perusturvan, esimerkiksi sairauspäivärahojen tai työttömän peruspäivärahan taso. Ilman toimeentulotukea rahat eivät yksinkertaisesti riitä.

Uudistuksen myötä myös tukien yhteensovitus käy sujuvammin, sillä valtaosa toimeentulotuen saajista nostaa jo jotain Kelan etuutta. Siirron myötä palveluita saataisiin samasta paikasta, eikä papereita tarvitsisi aina viedä useampaan virastoon. Byrokratiasta ja luukulta toiselle – ramppaamisesta pitää päästä eroon.

 - Kun maksatus siirtyy Kelalle, olisi aivan hyvin mahdollista maksattaa toimeentulotuki automaattisena suoritettavana etuutena, ei erikseen anottavana lisärahana, kuten hallitus nyt päätti. Toivottavasti tästä voidaan vielä hallituspuolueiden kanssa keskustella.

 Saarikko iloitsee siitä, että päätöksen myötä kuntien sosiaalitoimen resursseja vapautunee teknisen rahanjaon sijaan aitoon sosiaalityöhön ja ihmisten kohtaamiseen.

- Samalla tavalla kun vielä saataisiin omaishoidontuen maksu Kelalle, niin hyvä olisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti