lauantai 1. maaliskuuta 2014

Suomen ongelmat ovat kolmea miljardia suuremmat

(Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 28.2.2014)
 
Suomi velkaantuu vuosittain 7 – 8 miljardilla eurolla. Se on kestämätöntä. Menoja on reippaasti enemmän kuin tuloja. Kun maana elämme yli varojemme, lainaamme joka päivä huikean summan rahaa tulevilta sukupolvilta. 

Keskustan tavoite on lopettaa Suomen yli varoiksi eläminen. 

Onko ainut vaihtoehto tilanteen korjaamiseksi sitten vain verojen jatkuva korotus tai reipas leikkauslista palveluista ja etuuksista? Keskustan mielestä näin ei ole. Ison talousongelman ratkaisussa tarvitaan lisäksi Suomen todellista uudistamista.

Näistä isoista asioista Keskusta halusi tällä viikolla hallituksen kanssa keskustella, kun vastasimme myöntävästi pääministeri Kataisen kutsuun. 

Suhtauduimme pääministerin kutsuun kunnioittavin ja avoimin mielin. Hallituksen kutsu oppositiolle oli muodoltaan harvinainen ja eleenä sinänsä tärkeä. Luulenpa, että suomalaiset odottavat puolueilta nyt yhteistyökykyä ja hallitukselta vihdoin päätöksiä riitelyn sijaan. 

Olimme kuitenkin alunperinkin sitä mieltä, että pääministerin keskustelukutsun esityslista oli turhan kapea. Pääministeri halusi pitää tiistain keskustelun puolueiden kannoissa velkaantumisen taittamiseen. Siinä ruodittiin vain kolmen miljardin vajetta ja sen hoitamisen jaksottamista, vaikka todellisuudessa ongelma on syvempi. 

Suomen pelastuskeinoihin ei keskustelussa menty. On itsestään selvää, että Keskusta haluaa lopettaa velkaantumisen. Tämän kertomiseen erillistä keskustelua ei olisi tarvittu. 

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama asiantuntijaryhmä asetti rakenneuudistusten toteuttamisen reunaehdoksi leikkausten ja veronkorotusten jaksottamiselle. Hetemäen ryhmän raportin tätä osaa hallitus ei halunnut tuoda puolueiden yhteiseen pöytään puitavaksi. 

Toistaiseksi nuo kaikki suuret rakenneuudistukset ovat yhä levällään. Kuntakysymyksen osalta tämä havainnollistui tämän viikon välikysymyskeskustelussa eduskunnassa. Huoli kohdistuu myös työurapäätöksiin ja eläkeuudistukseen, jotka hallitus on ulkoistanut vain työmarkkinajärjestöille. Myös yrittäjyyden tukemisen ja kasvun edellytysten pohdinta puuttui esityslistasta kokonaan. 

Olemme esittäneet omat ratkaisumme Suomen ongelmiin ja yhteistyötä hallitukselle koko vaalikauden ajan. Esimerkiksi kuntauudistuksessa sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen remontissa olemme halunneet asiat parlamentaariseen valmisteluun. Tälläiseen keskusteluun hallituksella ei valitettavasti ole ollut valmiutta.

Keskustan mielestä hallituksen on kuitenkin itse hoidettava työnsä. Päätökset sen on joka tapauksessa tehtävä maaliskuun kehysriihessään. Valta ja vastuu ovat hallituksella, kullakin vuorollaan. Opposition tehtävä sen sijaan on esittää hallitukselle vaihtoehto. 

Oleellista kuitenkin on, että tämä hallitus ei voi päättää seuraajansa puolesta tulevien vuosien kipeiden päätösten sisällöstä. Äänestäjillä on oltava tässä sanansa sanottavana. Vaaleilla pitää olla väliä.  

Tiistain keskustelun oleellisin anti oli ehkä sittenkin siinä, että kaikille kirkastui kuva siitä ikävästä velkaperinnöstä, jonka hoitaminen Suomella on edessä. Se edellyttää vastuullisia vaalipuheita ja laajaa yhteistyökykyä. Jokaisen puolueen on kerrottava, miten alussa mainitsemani 7 – 8 miljardin euron vuosittainen velkaantuminen lopetetaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti